Що таке африканська чума свиней та як з нею боротися?

26 Лютого 12:19

Що таке африканська чума свиней та як з нею боротися (Далі –АЧС)?

Останнім часом в засобах масової інформації (телебачення, радіо, преса) часто з’являються повідомлення (репортажі) щодо виникнення африканської чуми свиней в окремих населених пунктах або сільськогосподарських підприємствах, що утримують свиней.

Так на протязі 2017 року на території України в різних областях України зафіксовано – 163 випадки (119 – домашні, 38 – дикі та 6 інфіковані об’єкти), а спочатку 2018 року вже зафіксовано 33 випадки (12 – домашні, 20 – дикі, 1 – інфікований об’єкт)

Африканська чума свиней (скорочена назваАЧС, латинська назва Pestis Africana suumце) – інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней збудником якого є вірус. За своєю будовою вірус АЧС – це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, належить до родини Asfaviridae. Дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе.

Вірус АЧС, внаслідок особливостей своєї складної структури, дуже стійкий до факторів різної природи, в зв’язку з чим його виживання в об’єктах середовища і продуктах свинячого походження незвичайно високе. Зокрема, вірус стійкий як у кислому так і в лужному середовищі, а в умовах довкілля може зберігатися при температурах: 50 С – до 7 років, 18-20 °С -18 місяців, 37 °С –до 30 днів, 50 °С – до одної години. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, у гною – більше 3 місяців, в ґрунті – (112 діб літо-осінь, 200 діб осінь-зима). Охолодження (особливо заморожування)  консервує вірус, у морозильнику при мінус 30-60 °С лишається активним до 10 років, в охолодженому м’ясі до 15 тижнів. Така висока стійкість вірусу і сприяє його швидкому розповсюдженню на значні території.

Факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку.

Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я.

Як вберегти свиней від АЧС в індивідуальних господарствах населення?

З цією метою власникам тварин необхідно:

– утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;

– не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;

– не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;

– не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;

– проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;

– регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;

– обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;

– постійно вести боротьбу з гризунами;

– забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицин.

– не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;

– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

– не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках;

– періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;

– трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодаства;

– не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;

– реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

– при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої  державної установи ветеринарної медицини.

– обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків!!!

В Україні заходи з профілактики та боротьби з АЧС регламентуються спеціальною інструкцією та відповідними планами дій на районному та обласному рівнях. Згідно чинного законодавства України власники свиней та ветеринарні спеціалісти, що укривають відомості про випадки захворювання на АЧС можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності в залежності від тяжкості злочину та його наслідків.

Телефони Києво-Святошинської районної державної лікарні ветеринарної медицини, за якими цілодобово можливо повідомити про підозру, захворювання або загибель свиней: (04598) 5-20-72; 050-385-78-63, 096-396-43-55, 050-381-07-37.

P. S. Інформація щодо випадків АЧС на території України постійно розміщується на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби (http://www.consumer.gov.ua), Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (http://oblvet.org.ua) та на сайті СТОП АЧС (http://www.asf.vet.ua).

 

Заступник начальника Києво-Святошинського

районного управління ГУ Держпродспоживслужби

в Київській області                                                                                      С. М. Саєнко

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту