12–13 листопада в Києві відбувся Європейський регіональний саміт шкільного харчування
Захід об’єднав українських та європейських високопосадовців, фахівців та громадськість. Центральною темою саміту стало впровадження в Україні реформи шкільного харчування.
Досвід утілення реформи шкільного харчування в Україні презентували перша леді Олена Зеленська, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.
Перша леді нагадала про ключові етапи запуску реформи, яка розпочалася ще до війни, та наголосила на важливості адаптації програми в умовах воєнного часу.
Головне завдання реформи – сформувати у дітей здорові харчові звички та закріпити їх. Адже це означатиме збереження їхнього здоров’я і зараз, і в майбутньому.
Боярську громаду на саміті представляла заступниця Боярського міського голови Наталія Ульянова. Ділячись своїми враженнями, вона зауважила, що в Боярській громаді активно ведеться впровадження реформи. Зокрема, з 21 жовтня за рахунок державної субвенції в закладах освіти громади забезпечено безоплатне харчування для дітей 1-4 класів. «Але на цьому шляху ми стикаємося з багатьма викликами, – розповідає Наталія Ульянова. – Адже харчування за новими стандартами передбачає не лише інший набір базових продуктів для приготування гарячих обідів, а й технічне, фінансове та кадрове забезпечення цієї реформи».
На стенді Київської області серед багатьох проєктів інших громад було представлено проєкт реконструкції приміщення харчоблоку «Боярського академічного ліцею «Престиж» Боярської міської ради», який виконуватиме роль опорної кухні для учнів БАЛ «Престиж» та БАЛ «Інтелект».
Розрахований на 120 посадкових місць (у тому числі визначені місця для осіб маломобільних груп населення – 2 місця). Відповідно до проєкту, харчоблок зможе забезпечити приготування 1500 комплексних наборів харчування щодня.
Оскільки здорове шкільне харчування передбачає відмову від рафінованих продуктів, зменшення кількості цукру, солі тощо та заміну їх на органічні продукти, дуже доречним буде орієнтування на місцевих виробників. Завдяки цьому стимулюється фермерство та підприємництво.
Захід відвідали представники урядів та посольств із-понад 20 країн та більше ніж 20 міжнародних організацій.